You are viewing the results for Storsjöcupen 2022. View the current results for Storsjöcupen 2023 here.

Torvallen

Torvallen A som är en 11-manna plan med naturgräs, används i cupen för 11- och 9-manna spel.
Torvallen 7-manna med naturgräs
Torvallen 9-manna är en nylagd konstgräs plan.

Torvallen är Ope IFs hemmaplan. Planen är belägen i Ope och är centrum för mycket träningar och matcher. Nedan följer en historia från Janken Holm om denna fotbollsplan.
Planen anlades på 30-talet efter inköp av mark från Birger och John Elmgren. 1939 var egna planen att tas i bruk. Den var toppen tyckte man då, även om det dammade åtskilligt.
Torvallen bestod först av en grusplan och förbättrades 1947. Efter ytterligare utökning av marken 1953 så odlades här en gräsplan vilken invigdes 1954. Invigningsmatchen var mellan Ope - Hammerdal trots att planen var lös.
I mitten på 60-talet skulle Torvallen luftas. Det uppstod dock ett missförstånd i kommunikationen och när Pelle Terneblad dök upp efteråt så var fotbollsplanen fullständigt plöjd. "Det var en rejäl luftning." --Pelle

Resultatet blev att fotbollsplanen återigen fick sås med nytt gräs.

Kaj Wiestål kom till Ope i slutet på 60-talet och insåg ganska snart att här behövdes en träningshall för träning även under vinterhalvåret. I samarbete med kommunen anlades Ope-tältet på norra delen av Torvallen, på grusplanen, för att kunna utöka träningstiderna. Under många år gav Ope-tältet goda träningsmöjligheter för föreningarna i Östersund.
På tidigt 70-tal anlades träningsytan bakom södra målet med belysning. Här höll merparten av träningarna till för att hålla planen i gott skick. Kaj Wieståls gäng tränade på denna plan och så gör även dagens dam- & herr A-lag.

Taisto Lindsten var ordförande i Opes herrsektion 1985-1986 och under denna tid tillkom Torvallens glasläktare. Tack Taisto!

Efter många års debatt om en fullstor konstgräsplan i Östersundsregionen så beslutades i slutet på 80-talet att Torvallen skulle anläggas med konstgräs. Under byggtiden spelade Ope sina hemmamatcher på Hofvallen. Torvallens konstgräs invigdes hösten 1990.

Torvallen Förvaltning AB bildades 1991 och träningsplanen görs samtidigt större (45x90 meter).

Tyvärr anlades Torvallen med ett konstgräs som inte var riktigt utvecklat. Dålig friktion och hårt gräs gjorde att bollen rullade för fort och studsade för högt. När skaderiskerna blivit för höga slutade alla föreningar att hyra planen under Februari-Maj vilket i sin tur gjorde att ekonomin i Torvalla Förvaltning AB gick i botten och begärdes i konkurs 1995.

Efter konkursen såldes Torvallen till Ope IF av konkursförvaltaren och anläggningen användes efter 1995 enbart av Ope IF.
Diskussionerna fortsatte att i regionen ersätta Torvallens konstgräs med en ny anläggning med 4:e generationens konstgräs. Ope IF försökte i början på 2000-talet att få detta nya konstgräs på Torvallen. Vi fick nej från kommunen. Östersunds kommun satsade istället i samarbete med ÖFK på Jämtkraft Arena med två konstgräsplaner.

Många i föreningen ville efter detta anlägga nytt naturgräs, vilket togs beslut om 2003. Året därefter påbörjades arbetet med det nya gräset och man rev bort det gamla konstgräset vilket såldes till Motorstadion och Storsjöbygdens Golfbana. 2006 invigdes Torvallen med det nya naturgräset.
Address: Gärdesvägen 12, Ope
GPS: 63.13596, 14.75418